Skip to main content
airco installeren in bestaande woning

Wil jij een airco installeren in je bestaande woning? Uitstekend idee! Een luchtwarmtepomp is geschikt voor zowel koelen als verwarmen en bewijst dus het gehele jaar zijn waarde. De plaatsing laat je over aan een specialist. Ontdek hier hoe dat juist verloopt. 

De juiste keuze: Monoblock of Split Airco

Er zijn veel verschillende soorten airco’s. Monoblock airco’s bestaan bijvoorbeeld enkel uit een binnen-unit. Je kunt in dit geval kiezen voor een mobiel toestel of een vast monoblock die aan de buitenmuur komt.

Airco’s met binnen-unit én een buitenunit zijn doorgaans efficiënter, zuiniger en stiller. Hierbij kiezen voor een single split airco met één binnen-unit en één buitenunit. Wil je meerdere ruimtes koelen en verwarmen? Dan kies je voor de multisplit airconditioning met meerdere binnen-units aangesloten op één buitenunit.

Wat kost een airco installeren?

Iedere woning is anders, helaas kunnen we dan ook geen vaste algemene prijs plakken op de installatie van een airco. De algemene regel luidt: hoe ingewikkelder de installatie en hoe meer units, hoe langer de installatie duur om een airco in een bestaande woning te plaatsen  – en hoe hoger de kosten zullen zijn. Meer weten? Ontdek hier de zeven factoren die die kostprijs van een airco bepalen. (Linken naar Airco Prijs: 7 bepalende factoren)

Waarom airco laten plaatsen door experts?

Kan je zomaar airco’s plaatsen? Nee, hiervoor moet je een erkend installateur inschakelen. Dit is vanwege de huidige milieuwetgeving. Ieder aircosysteem bevat een koelmiddel welke het milieu kan schaden wanneer hier verkeerd mee wordt omgegaan. Iedere installateur moet dan ook een Europees certificaat als koeltechnicus kunnen voorleggen.

Nieuwe koelvloeistoffen hebben minder invloed op het milieu, maar je airco laten plaatsen door experts blijft een must. Op deze manier ben je verzekerd van een veilig en optimale werking. Erkende installateurs doen bijvoorbeeld een correcte vermogensberekening. (linken naar Vermogen lucht warmtepomp berekenen)

Airco installeren in bestaande woning: juiste werkwijze

  1. Waar mogen airco’s geplaatst worden?

Waar mag je een airco plaatsen in woonkamers of in slaapkamers? Je wilt natuurlijk niet dat het toestel koude lucht rechtstreeks op jou blaast of dat de lucht op één plaats blijft hangen. Ook moet de wand of het plafond waaraan je de binnen- of buitenunit bevestigt stevig genoeg zijn. Tot slot wil je ook vermijden dat de buitenunit midden in het zicht terechtkomt. 

Installateurs bekijken daarom eerst in samenspraak met jou welk soort airco en welk binnen- en buitenunit(s) je nodig hebt. Hierbij berekenen zij het nodige vermogen voor ieder onderdeel en bepalen de beste opstelling van het aircosysteem. Hiervoor ontvang je een gepersonaliseerde en gehele vrijblijvende offerte. 

  1. Leidingen en kabels leggen

Vaste airco’s installeren in bestaande woningen vraag weinig kap- en breekwerk, maar installateurs moeten welk enkele gaten boren om de elektriciteitskabels, koeltechnische (koperen) leidingen en de afvoer voor condenswater door te trekken.

Wanneer dit is gedaan dan maken zij verbinding tussen de binnen- en buitenunit. Daarbij is het van belang dat het koelmiddel snel door het systeem stroomt.

  1. Airco units installeren

Wanneer alle kabels en leidingen op hun plek liggen, plaatsen de installateurs de binnen-unit(s). Bij veel modellen gebeurt dat door middel van een montageplaatje. Bij inbouwairco’s vergt dit iets meer werk, omdat deze subtiel worden weggewerkt in een kast, plafond of (valse) muur. De buitenunit krijgt een plekje op de grond, het dak of de gevel. 

  1. Check, check en nog een dubbele check

Installateurs sluiten de units aan op elektriciteit en doen vervolgens nog een aantal grondige tests. Allereerst een stikstoftest om de lekdichtheid te bepalen, vervolgens trekken zij alle lucht en vocht uit de leidingen met een daarvoor bedoelde vacuümpomp. Dit is een cruciale test zodat schadelijke stoffen niet ontsnappen. Uiteindelijk vullen de installateurs de koelvloeistof bij tot het juiste niveau. Dit is overigens alleen nodig bij de plaatsing: je hoeft de vloeistof later niet meer bij te vullen. Tot slot testen de installateurs nogmaals of alles goed werkt.

Vaste airco laten plaatsen? Neem contact op

Vaste airco laten installeren in jouw bestaande woning? Of weten welke airco het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie? Bel met één van onze experts op 085 060 8845 of ontvang een gratis offerte. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Leave a Reply