Skip to main content

Je bent jezelf aan het oriënteren op zonnepanelen kopen. Nu zie je dat er niet één, maar meerdere soorten zonnepanelen bestaan. Waaronder het glas-glas zonnepaneel. Maar wat zijn dit nu precies voor zonnepanelen? En wat zijn de voordelen van glas-glas zonnepanelen? Is er een verschil voor bepaalde daktype? Wij hebben alle feiten voor je op een rij gezet om antwoord te geven op deze vragen. Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Je leest hier wat je moet weten.

Glas-glas zonnepanelen

Wat zijn glas-glas zonnepanelen en wat is het verschil met andere soorten zonnepanelen? Het overgrote deel van zonnepanelen is gemaakt van glas-folie. Hierbij bestaan zonnepanelen uit een laag glas, gevolgd door EVA-folie, daarop de zonnecellen met wederom EVA-folie en uiteindelijk nog een laag kunststof folie. De glas-glas zonnepanelen bestaan uit glas, Eva-folie, de zonnecellen met een laag EVA-folie en uiteindelijk nog een laag glas. Het grote voordeel van dit type panelen is dat de panelen beter beschermd zijn doordat deze en stuk sterker zijn.

Langere levensduur

Door de dubbele glas laag zijn de panelen beter bestand tegen weersomstandigheden. Hierdoor hebben de panelen een langere levensduur dan reguliere zonnepanelen. Door de extra beschermende glas lagen hebben glas-glas zonnepanelen zelden een technische storing. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en mis je ook geen energieopbrengsten. Wil je zonder omkijken langer genieten van je zonnepanelen? Dan zijn glas-glas panelen een juiste keuze. Je kiest voor sterke kwaliteit, zekerheid en duurzaamheid. 

Betere bescherming zonnecellen

Een ander belangrijk voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat zonnecellen beter worden beschermd. Er worden twee lagen glas gebuikt en daardoor zijn de cellen beter beschermd tegen elementen van buitenaf, zoals regen, sneeuw, hagel en vorst. Ook worden de zonnecellen beter beschermd tegen zowel stof als ander vuil. Allebei elementen die voor een vermindering van de energieopbrengst zouden kunnen zorgen. De zonnecellen zijn dankzij de glaslagen ook beter beschermd tegen vogelpoep. De poep hecht zich niet aan het glas en daarmee vermindert je rendement dus ook niet. Wel is het zaak om glas-glas zonnepanelen goed schoon te houden. Lees hier meer over zonnepanelen schoonmaken.

Tragere degradatie

Een ander voordeel van glas-glas zonnepanelen is de tragere degradatie. De twee glaslagen worden aan elkaar geplakt in een oven waardoor er geen lucht tussenbeide zit. Dit maakt de panelen aanzienlijk steviger en daardoor ook minder kwetsbaar voor weersinvloeden. Het aan elkaar plakken van de glaslagen verkleint ook de kans op microcracks. De prestatie van glas-glas zonnepanelen blijven hiermee dan ook langer op hetzelfde niveau. 

Glas-glas zonnepanelen bij bewolking

Naast kwaliteitsvoordelen, hebben deze panelen ook een hoger rendement dan traditionele glas-folie zonnepanelen. De opbrengst deze panelen is zo’n 25% meer in 30 jaar, dan glas-folie zonnepanelen. 

Glas-glas zonnepanelen wekken niet alleen energie op tijdens zonnige dagen of periodes, maar blijven ook energie opwekken wanneer er sprake is van bewolking. Bewolking zorgt voor minder zonne-energie richting aarde doordat zij een filterende werking hebben op zonnestralen die richting aarde komen. Deze kunnen hierdoor dus minder krachtig zijn. Glas-glas zonnepanelen hebben hier minder moeite mee. Dat is met name te danken aan de PERC-technologie. Deze technologie wordt enkel toegepast op glas-glas panelen. PERC staat voor ‘Passivated Emitter Rear Cell’ en is de laag die ervoor zorgt dat meer zonne-energie, ook bij bewolking, omgezet wordt naar energie. Je kunt dus niet enkel energie opwekken bij zonnig weer, maar ook op bewolkte dagen.

Zonnepanelen kopen, beste keus?

Doordat wij in Nederland een aanzienlijk lager aantal zonuren hebben dan bijvoorbeeld landen in Zuid-Europa, is het raadzaam om te kijken naar zonnepanelen die optimaal gebruikt kunnen worden in Nederland. De zonnepanelen moeten immers ook tijdens niet-zonnige dagen energie kunnen opwekken en daarnaast ook nog eens bestand zijn tegen invloeden als regen en andere vormen van neerslag. 

Met dit in het achterhoofd zijn glas-glas zonnepanelen uitermate geschikt voor erngie-opwekking in Nederland. Deze panelen zijn immers geschikt tegen de Nederlandse weersomstandigheden en brengen ook nog eens meer energie op tijdens niet zonnige dagen dan glas-folie varianten.
Zijn er dan geen nadelen? Niet direct, al ligt de aanschafprijs van glas-glas zonnepanelen wel hoger dan die van andere varianten. Daartegenover staat de langere levensduur en het hogere rendement. Wil je meer weten over glas-glas zonnepanelen? Bel met één van onze experts op 085 060 8845 of doe de gratis dakscan. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Leave a Reply