Skip to main content
Hoeveel bespaar je met zonnepanelen

Zonnepanelen besparen je vanaf de installatie een hoop geld per jaar. Je investeert hiermee in je eigen toekomst, maar ook in een schoner milieu. Hoeveel je precies bespaart hangt van een aantal factoren af. Zo is het rendement van zonnepanelen namelijk afhankelijk van het aantal panelen, het vermogen van de panelen, kwaliteit van de omvormer, de hellingshoek van je dak en eventuele aanwezige schaduw. Tel daarbij op dat een groot huishouden meer energie verbruikt dan een klein huishouden. Dit bepaalt mede hoeveel je aan het einde van het jaar bespaart. Binnen de salderingsregeling kun je jouw teruglevering 100% verrekenen met je jaarverbruik. Dat regelt je energieleverancier. Lever je op jaarbasis netto meer terug dan je verbruikt? Het overschot aan zonne-energie kun je altijd terugleveren aan het stroomnet, waardoor je een kleine terugleververgoeding ontvangt. Tel al deze factoren bij elkaar en een gemiddeld huishouden kan tot €800 per jaar aan elektriciteitskosten besparen, maar dit kan dus flink verschillen per situatie.

Verwachte besparing per jaar

Op jaarbasis bereken je de verwachte besparing door naar het vermogen van de zonnepanelen te kijken. De zonnepanelen van Zonnekwaliteit leveren onder optimale omstandigheden een maximaal vermogen van 400 wattpiek per stuk. Dit houdt in dat je dus optimaal gebruik maakt van een uitstekende omvormer, ideale hellingshoek, goede ligging en het juiste onderhoud. Vermenigvuldig vervolgens het totaal aantal wattpiek met gemiddeld 0,85 kilowattuur en je hebt de opbrengst van één zonnepaneel per jaar. Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 3.500 kWh per jaar aan stroom. Zonnepanelen voorzien over het algemeen in 78% van de benodigde stroom. Door je opgewekte stroom te vergelijken met je reguliere stroomkosten, kun je nu de terugverdientijd eenvoudig berekenen en daarmee je besparing. Het duurt over het algemeen 3-6 jaar voordat je de aankoopkosten van zonnepanelen terugverdient. Na afloop van deze periode ga je dus op jaarbasis flink besparen.

Besparing op energiekosten

Het kopen van zonnepanelen is een hele bewuste keuze die je niet zomaar even maakt. De zon is onuitputtelijk, gratis en schoon. Met je eigen zonne-energie bespaar je zowel op jaar- als op maandbasis behoorlijk op energiekosten. De kosten hangen uiteraard af van de grootte van je huis en het aantal zonnepanelen. Een woning met een groter oppervlak en hoogstwaarschijnlijk dus ook meer bewoners, heeft meer stroom nodig en dus ook meer vermogen aan zonnepanelen. Wil je zoveel mogelijk op je energiekosten besparen? Zorg dan voor een oplossing die het beste past bij jouw woning en jouw behoeften. Kies het juiste aantal zonnepanelen, met een passend vermogen, om zodoende zoveel mogelijk te besparen.

Wil je weten wat de optimale oplossing voor jouw woning is? Overleg met één van onze experts. Doe de gratis dakscan. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Leave a Reply