Skip to main content

Het onderhouden van zonnepanelen is erg belangrijk. Goed onderhoud verlengt namelijk niet alleen de levensduur, maar draagt ook bij aan een optimaal rendement van zonnepanelen. Er zijn meerdere vormen van onderhoud en de onderhoudskosten hiervoor kunnen ook verschillen. Het is dan ook raadzaam om hier onderzoek naar te doen bij zonnepanelen kopen.

Zonnepanelen onderhoud

De lente is met uitstek het beste jaar voor onderhoud aan zonnepanelen. Een goed moment om al het bladvuil en andere neerslag van de herfst en winter te verwijderen met oog op de zon die zich weer meer en krachtiger zal laten zien en voelen. Een aantal zaken waar je aan kunt denken bij onderhoud aan zonnepanelen:

  • Zonnepanelen controle: laat een erkend specialist kijken naar het functioneren van de zonnepanelen. Denk hierbij aan bedrading en omvormer. Mochten hier problemen mee zijn, dan kunnen deze veelal op hetzelfde moment nog verholpen worden. De onderhoudskosten hiervoor verschillen per bedrijf, maar variëren meestal tussen €80,- en €100,-.
  • Wanneer er een defect is gevonden tijdens inspectie, dan dient deze uiteraard vervangen te worden. Dit komt niet vaak voor, maar kunnen uiteraard wel voor extra kosten zorgen. Deze prijzen zijn afhankelijk van het soort onderdeel en het merk. Bij een nieuwe omvormer kun je rekening houden met kosten van €1000,- – €1200,-.
  • Na afloop van inspectie kunnen zonnepanelen vaak ook direct worden gereinigd door al dan niet dezelfde specialist. Dit wordt vaak gedaan met een telescopische borstel en een speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen. Het schoonmaken van panelen zorgt ervoor dat de cellen weer maximaal zonlicht kunnen opvangen. De schoonmaakkosten voor zonnepanelen variëren van €5,- tot €10,- per zonnepaneel. 

Tip voor onderhoud van zonnepanelen

Hieronder staan een aantal bruikbare tips die helpen bij het onderhouden van zonnepanelen de onderhoudskosten kunnen verlagen.

  • Controleer regelmatig de opbrengst van zonnepanelen in de bijbehorende app. Zie je een dalende opbrengst, dan kan het goed zijn om de panelen te reinigen of om hier een specialist naar te laten kijken.
  • Doe goed onderzoek naar verschillende specialisten. Je wilt natuurlijk dat het onderhoud van zonnepanelen in goede handen is, maar ook past bij je budget.
  • Wil je niet zelf bezig zijn met het onderhouden en schoonmaken van zonnepanelen? Dan is een onderhoudscontract wellicht een ideale oplossing. Bij een onderhoudscontract betaal je een vast bedrag per jaar voor schoonmaak, onderhoud en reparatie van zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat zonnepanelen ieder jaar in topconditie zijn. 

Tips voor zelf zonnepanelen schoonmaken

Het is al eerder genoemd, maar goed onderhoud aan zonnepanelen gaat hand in hand met een goede jaarlijkse schoonmaak. Hieronder staan enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden tijdens zonnepanelen schoonmaken

  • Maak absoluut geen gebruik van een hogedrukreiniger. Deze kan namelijk vuil ergens tussen spuiten of in het ergste geval zelfs schade veroorzaken aan zonnepanelen. 
  • Maak zonnepanelen niet schoon wanneer de zon schijnt of wanneer het warm is. Er kunnen namelijk vlekken of kringen ontstaan wanneer water te snel opdroogt. 
  • Reinig zonnepanelen met kalkvrij water. In dat geval gebruikt u gedestilleerd water of regenwater in combinatie met een zachte doek of borstel.
  • Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig en zelfs afgeraden. Het kan zijn dat deze de beschermlaag aantasten. 

Leave a Reply