Skip to main content
Terugleververgoeding Zonnepanelen

Een verlaging van de terugleververgoeding bij zonnepanelen roept vragen op. Logisch ook! Maakt dit zonnepanelen nog wel interessant? Wat betekent dit voor jou als zonnepanelenbezitter? Hieronder de belangrijkste cijfers op een rij.

Hoeveel kost een langere vergoeding op jaarbasis?

Het verschilt per situatie wat een lagere terugleververgoeding op jaarbasis kost. Dit hangt af van hoeveel stroom er per jaar opgewekt en verbruikt wordt. Is jouw opwekking gelijk aan je verbruik of verbruik je meer dan je opwekt, dan verandert er nagenoeg niets voor jou. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt, dan zal het effect van lagere vergoedingen mogelijk wel merkbaar voor je zijn. Je zou in dit geval minder geld kunnen ontvangen voor de stroom die je teruglevert. 

Stel: we nemen energieleverancier Eneco als voorbeeld. Bij Eneco ontvang je nu 9 eurocent per kWh voor stroom die je teruglevert. Eerder dit jaar was dit nog 56 eurocent. De vergoeding is daarmee dus flink teruggeschroefd. 

Wek je ieder jaar 200 kWh meer op dan je verbruikt, dan kreeg je hiervoor bij Eneco in januari een vergoeding van ongeveer €112, terwijl je voor dezelfde hoeveelheid nu nog €18 ontvangt. Veranderingen in tarieven van de terugleververgoeding zorgen er dus voor dat je energie die je teveel opwekt voor een lagere prijs verkoopt aan energieleveranciers. 

Terugverdientijd zonnepanelen: voorbeeldberekening

Stel, je koopt een compleet zonnepanelensysteem van 10 panelen met een vermogen van 365 Wattpiek per paneel. Hiervoor is een investering nodig van €4.893. Hierbij kwam jouw terugverdientijd voorheen uit op ongeveer 3,5 jaar. 

Door de verlaging van de terugleververgoeding, ontvang je bij een overschot van 500 kWh aan stroom €235 minder terug op jaarbasis. Hierdoor komt jouw terugverdientijd nu uit op 4,2 jaar.

Wat is de terugverdientijd voor mij?

Bij Zonnekwaliteit kijken we tijdens een vrijblijvend adviesgesprek naar jouw persoonlijke situatie. In samenspraak zorgen wij ervoor dat het aantal panelen en de stroom die deze panelen opwekken perfect afgestemd worden op jouw verbruik. De voordeligste keuze is opwekken wat je zelf verbruikt. Onze experts voorzien je graag van advies. Bel hiervoor direct naar 085 060 8845.

Bouwt de overheid de salderingsregeling af?

Bij de intreding van een nieuw kabinet verwachten wij snel meer duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling. Wanneer hier meer over bekend is brengen wij je direct op de hoogte. Tot die tijd is één ding zeker: voor je portemonnee is het slim om nu te starten met zonnepanelen. Start je vandaag nog, dan ben je er zeker van dat je nog kunt profiteren van de salderingsregeling zoals die er vandaag de dag is. 

Twijfel je over zonnepanelen kopen?

Nog geen zonnepanelen gekocht op je dak en twijfel je of de terugverdientijd in jouw situatie kort blijft? Dankzij zonnepanelen bespaar je direct op je energiekosten en zit je er ook de komende jaren warmpjes bij zonder verdere zorgen. Hoe de ideale situatie er voor jou uitziet? Bel met één van onze experts op 085 060 8845 of ontvang een gratis offerte. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Leave a Reply