Skip to main content
Terugverdientijd Zonnepanelen

‘Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen?’ Een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Laat deze vraag nu eenvoudig te beantwoorden zijn. Je investeert aan de ene kant in zonnepanelen en professionele installatie. Aan de andere kant wekken deze panelen elektriciteit op uit zonlicht, waardoor de energierekening lager uitvalt. Na verloop van tijd hebben deze panelen zoveel elektriciteit opgewekt dat ze hun investering hebben terugverdiend. Vraag jij je af hoe lang de terugverdientijd is? We gebruiken een rekenvoorbeeld om de investeringskosten van zonnepanelen af te zetten tegen wat ze opleveren.

Terugverdientijd zonnepanelen: een rekenvoorbeeld

Je besluit 10 zonnepanelen te kopen. Normaal zouden deze een prijs hebben van €5.920,- inclusief 21% btw. Bij de aankoop van zonnepanelen hoef je echter geen btw meer te betalen, dus betaal je slechts €4.893,- voor deze 10 panelen. De panelen leveren per stuk 365 Wattpiek aan vermogen op. Samen zijn de 10 panelen dus goed voor 3.650 Wattpiek. Jaarlijks levert het systeem om en nabij 3.103 kilowattuur aan stroom op. Bij een elektriciteitsprijs van €0,30 per kilowattuur is dat een besparing van ruim €931,- op jaarbasis. Deze jaaropbrengst zorgt er in iets minder dan 6 jaar voor dat je de aanschafkosten terugverdient. Gemiddeld genomen gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Dat houdt in dat ze zo’n 19 jaar ‘gratis’ stroom leveren. 

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn van belang bij het berekenen van de terugverdientijd. De prijs van zonnepanelen daalt steeds verder, terwijl deze aan de andere kant meer vermogen (Wattpiek) leveren. Hierdoor is de prijs-kwaliteitverhouding de laatste jaren dan ook flink toegenomen, waardoor het alsmaar voordeliger is geworden om zonnepanelen te kopen. Houd rekening met prijsverschillen tussen diverse soorten zonnepanelen. Zo ligt de prijs van zwarte zonnepanelen ten opzichte van blauwe met een grijze rand in veel gevallen iets hoger. Daarnaast zijn sommige systemen parallel geschakeld, terwijl anderen juist weer in serie worden geschakeld. Parallel schakelen voorkomt dat één enkel paneel in storing ook de rest van het systeem platlegt. Dit systeem in veel gevallen een betere keuze, maar kost dan ook iets meer.

Rendement berekenen

Je kunt eenvoudig nagaan wat een investering in zonnepanelen je oplevert. Bereken hiervoor de opbrengst voor alle panelen per jaar. Dit doe je door uit te gaan van het vermogen in Wattpiek. Vermenigvuldig dit vermogen vervolgens met het aantal panelen dat je wilt kopen. Op deze manier kom je uit op het totale maximale vermogen. Gebruik de factor 0,9 om op het maximale vermogen uit te komen voor de daadwerkelijk te verwachten opbrengst. Wanneer zonnepanelen niet op het zuiden liggen, kun je nogmaals een factor 0,9 toepassen. Op deze manier houd je rekening met een lagere opbrengst. Vermenigvuldig de opbrengst met de actuele prijs per kilowattuur. Dit doe je omdat je de eigen elektriciteit kunt gebruiken. Je hoeft voor die hoeveelheid geen stroom af te nemen bij je stroomleverancier. Door de besparing per jaar vervolgens te vermenigvuldigen met de levensduur van de panelen, bereken je het rendement. 

Terugverdientijd zonnepanelen: hoe zit dit voor mij?

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen omdat je benieuwd bent hoe dat voor jou zit? Voordat je overgaat tot het kopen van zonnepanelen is het verstandig om een berekening te laten maken. Maak hierbij gebruik van onze gratis dakscan. In een vrijblijvend adviesgesprek leggen wij u alles uit zodat je goed weet waar je aan toe bent en niet voor verassingen komt te staan als het gaat om de terugverdientijd.

Leave a Reply