Skip to main content
Welke Airco voor Welke Ruimte

Bij het kiezen voor welke airco geschikt is voor welke ruimte, is het belangrijk om rekening te houden met de omvang en kenmerken van de ruimte waarin de airco moet komen. Airco’s verschillen nogal wat betreft capaciteit. Om er zeker van te zijn dat een ruimte goed verwarmt of gekoeld kan worden, is het belangrijk dat de airco hiervoor over voldoende capaciteit beschikt. Een teveel aan capaciteit is echter weer een onnodige uitgave. Airco’s met een grotere capaciteit zijn over het algemeen prijziger. Wil je de airco gebruiken in een kleinere ruimte? Dan heb je niet al te veel capaciteit nodig en volstaat een model met beperkte capaciteit.

Berekenen welke airco voor welke ruimte geschikt is

Voor het uitrekenen van de capaciteit van een airco voor een bepaalde ruimte, is de eerste stap achterhalen hoeveel kubieke meter een ruimte heeft. Dit aantal bereken je door de lengte, de breedte en de hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Per Kubieke meter is er tussen de 30 en 50 Watt koelvermogen nodig. Het aantal kubieke meters van de ruimte vermenigvuldig je vervolgens met het aantal Watt koelvermogen.

Maar hoe bepaal je nu van hoeveel Watt je uit moet gaan? Hiervoor kun je het beste naar de kenmerken van de ruimte kijken. Is de ruimte goed geïsoleerd? Staat de zon niet zo lang op? En komen in deze ruimte weinig mensen bij elkaar? Dan kun je uitgaan van 30 Watt. Wanneer een ruimte minder goed geïsoleerd is, met veel ramen, grotere groepen die bijeenkomen en waar veel elektrische apparaten aanwezig zijn, is 40 Watt een goed uitgangspunt. 50 Watt kun je toepassen wanneer de ruimte slecht geïsoleerd is, er veel mensen en elektronische apparaten in de ruimte zijn of wanneer het een plat of schuin dak zonder zolder betreft.

Welke airco in een woonkamers tot 240 m3

Woonkamers zijn over het algemeen de grootste ruimtes in huis en tegelijkertijd de ruimte waar de meeste tijd door iedereen wordt doorgebracht. Ook is het gebruikelijk dat er zich meerdere elektronische apparaten in deze ruimte bevinden, zoals een televisie en/of muziek installatie, maar ook laptops en tablets. Hier is het daarom belangrijk om voor deze ruimte vooral niet voor een airco te gaan die onvoldoende capaciteit heeft, zeker wanneer de woonkamer richting het zuidwesten staat en grote raampartijen of openslaande deuren heeft waar de zon vaker en langer op staat.

Voor grotere woonkamers tussen de 170 m3 en 240 m3 is het raadzaam om te denken aan een airco van rond de 7.0 kW. Of het nu gaat om een mobiele airco of binnen-unit van een split airco, het is in woonkamers in verband met de zichtbaarheid aan te raden om voor een model te kiezen met een mooi design. Een merk als Daikin heeft niet alleen zeer krachtige airco’s met hoge capaciteit, maar ook een moderne en compacte vormgeving. 

Welke airco in een slaapkamers of zolders van 70 m3

Airconditioning in de slaapkamer is dé perfecte oplossing voor een goede nachtrust tijdens zomers met hogere temperaturen. Veel mensen vinden het lastig om met een airco aan te slapen, dit vanwege het geluid en de temperatuurschommelingen doordat airco’s steeds aan- en afslaan wanneer de gewenste temperatuur is bereikt of wanneer deze is gestegen. Deel je deze mening? Kies van voor een split airco met invertertechnologie. De compressor in type airco zorgt ervoor dat de kamer op temperatuur blijft en de werking van de airco vrijwel geruisloos is. Welke airco moet je kiezen in grotere slaapkamers en zolderkamers van 70 m3? Wij raden een airco met vermogen van 2.5 kW tot 3.5 kW aan. 

Welke airco in kleinere slaapkamers of kantoren van 40 m3?

Kleinere slaapkamers en kantoren kunnen vaak snel benauwd aanvoelen. Slapen en werken wordt een stuk aangenamer wanneer deze ruimtes beschikken over airconditioning die voor fijne klimaatbeheersing zorgt. Voor kleinere slaapkamers of kleinere kantoorruimtes is het niet noodzakelijk om een airco met veel capaciteit te hebben. Bij het bepalen van welke airco geschikt is voor een ruimte van 40 m3 is het vooral zaak dat het vermogen niet veel te groot is. Wij raden in dit geval aan om te kiezen voor een airco met een maximale capaciteit van 2.5 kW.

Hulp bij keuze welke airco voor welke ruimte

Meer weten over welke airco geschikt of voor welke ruimte of welke airco het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie? Bel met één van onze experts op 085 060 8845 of ontvang een gratis offerte. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Leave a Reply