
Zonnepanelen dragen bij aan een duurzame samenleving, dat spreekt voor zich. Maar zijn zonnepanelen niet brandgevaarlijk? Een vraag die de overheid ook stelde.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) liet TNO een onderzoek uitvoeren naar het aantal brand gerelateerde incidenten door toedoen van zonnepanelen in 2018. Uit dat onderzoek kwamen slechts 27 brandincidenten naar voren op een totaal van 170.000 zonnepaneelsystemen. Slechts een klein aantal. De brandoorzaak met zonnepanelen was vrijwel altijd dezelfde: kortsluiting.
Voorkom kortsluiting
Een brand met zonnepanelen ontstaat vrijwel altijd door kortsluiting in elektrische componenten, zoals kabels of stekkers. Zoals bekend, komt het vrij weinig voor. Maar wanneer het gebeurt, gaat het meestal om in-dak-zonnepanelen, zo blijkt uit het onderzoek van TNO. In mindere mate ook om zonnepanelen op een plat dak.
Brand bij in-dak-zonnepanelen
In-dak-zonnepanelen worden zoals de naam al zegt, niet op, maar in het dak gemonteerd. Hiervoor dienen eerst de dakpannen te worden verwijderd. De oorzaak bij een woning met in-dak-zonnepanelen? Kortsluiting als gevolg van foutief geïnstalleerde zonnepanelen gecombineerd met dak-folie en hout, beide zeer brandbaar materiaal. Uit het onderzoek van TNO is gebleken dat branden zeker niet zijn ontstaan door te hoge temperaturen onder zonnepanelen.
Een brand bij plat-dak-zonnepanelen
In het geval van zonnepanelen op een plat dak. Er ontstaat brand op een plat dak met daarop zonnepanelen. Wederom door kortsluiting. Ook hier is er iets misgegaan tijdens de installatie. De stekkers bleken los op het dak te liggen. De kans bestaat dat er vocht in komt met alle gevolgen van dien.
Vakkundige & professionele installatie voorkomt brand
Gelukkig is kortsluiting eenvoudig te voorkomen. Hoe? Met een goed en degelijk ontwerp op voorhand en door altijd de voorschriften van leveranciers te volgen bij installatie.
Ben je je aan het oriënteren op zonnepanelen? Vraag dan bij een offerte altijd aan de installateur of deze gekwalificeerd is om een goed ontwerp te maken en of zijn monteurs vakkundig zijn opgeleid. Voor groot zakelijks is het aangeraden om daarnaast altijd om bij een tweede partij om een second opinion te vragen.
Meer weten?
Uiteraard wil jij ook dat jouw nieuwe zonnepanelensysteem vakkundig is ontworpen en door professionele monteurs wordt geïnstalleerd. Bij Zonnekwaliteit maakt een engineer het ontwerp en volgen ervaren monteurs exact de voorschriften van onze leveranciers. Zo ben jij verzekerd van een veilig zonnesysteem.
Meer weten over wat wij van Zonnekwaliteit voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan onze postcode check.