Skip to main content
Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Interesse in zonnepanelen kopen? Je bent zeker niet de enige. Inmiddels maken al ruim 1,5 miljoen Nederlandse huizen gebruik van zonnepanelen. Dat is niet voor niets. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Gemiddeld wordt een investering in zonnepanelen binnen 3-6 jaar terugverdiend. Reden genoeg dus om over te gaan tot aankoop van zonnepanelen. Nog niet overtuigd? Ontdek alle voordelen van zonnepanelen. Maar, waar moet je nu allemaal aan denken als je zonnepanelen gaat kopen? 

Dak geschikt voor zonnepanelen?

De eerste en meest belangrijke stap is om uit te zoeken of het mogelijk is om zonnepanelen of jouw platte of schuine dak te installeren. Dit kun je bepalen aan de hand van de volgende punten:

 • Ruimte: Is er op het dak voldoende ruimte om een aantal zonnepanelen naast elkaar te leggen? In sommige gevallen kan het handig zijn om niet foor standaard panelen te kiezen maar voor panelen met een speciaal formaat of vorm, zodat meerdere panelen naast elkaar passen.
 • Hellingshoek: de hellingshoek is het tweede belangrijke aandachtspunt. De hoogste opbrengsten worden behaald op schuine daken met een hellingshoek van 35 graden. Dat houdt niet in dat zonnepanelen op platte daken niet rendabel zijn. Doordat er in een hoek van 35 graden teveel schaduw is, worden de panelen in een hoek van 10 graden geplaatst.
 • Richting: voor een optimale opbrengst kun je zonnepanelen het best op het zuiden richten. Ideaal dus met een dak gericht op het Zuiden. Zonnepanelen op het Zuidoosten en Zuidwesten hebben gemiddeld een 5-15% lagere opbrengst, maar zijn ook zeker nog voldoende rendabel. Soms kan het zelfs voordelen hebben om zonnepanelen op het oost-westen te plaatsen. 

Heb  je enkel de beschikking om zonnepanelen te plaatsen op een schuin dak gericht op het Noorden? Dan gaat de terugverdientijd helaas wat langer duren en is het in de meeste gevallen beter om geen zonnepanelen te kopen.

 • Schaduw: Ligt je dak regelmatig (al dan niet gedeeltelijk) in de schaduw? Dan is het zeker mogelijk om voldoende opbrengst te behalen uit de aankoop van zonnepanelen. Wij raden dan wel aan om een power optimizer of micro-omvormer erbij te nemen. Op deze manier kunnen panelen die gedeeltelijk in de schaduw liggen geen negatieve invloed uitoefenen op de overige panelen. Laat je hier goed over adviseren

Welke zonnepanelen moet ik kopen?

Weet je of het mogelijk en rendabel is om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen? Dan is het tijd om panelen uit te zoeken. Bij het kopen van zonnepanelen moet je op een aantal belangrijke zaken letten. Hou in dit geval rekening met:

 • Hoeveel jaar garantie geeft de fabrikant?
 • Wat is de vermogen (Wattpiek) van het paneel?
 • Waar worden de panelen geproduceerd?
 • Hoe zit het met de levensduur en efficiëntie van het paneel?
 • Is het paneel glas-glas of glas-folie?
 • Is het paneel volledig zwart? Of donkerblauw?

Daarnaast zijn er 2 soorten omvormers. Een omvormer zet de zonnestroom die de zonnepanelen opvangen om in bruikbare stroom. Je hebt serieel geschakelde omvormers, en parallel geschakelde omvormers. Bij een serie omvormer zijn de panelen afhankelijk van elkaar. Als één paneel minder opwekt door bijvoorbeeld schaduw, dan wekken alle andere zonnepanelen ook direct minder op. Bij een mico-omvormer (parallel) zijn de panelen onafhankelijk van elkaar. Onze adviseurs helpen je graag gratis met advies op maat.

Waar moet ik mijn zonnepanelen kopen?

Wanneer je zonnepanelen wilt kopen, doe dit dan bij een betrouwbare aanbieder welke ook de installatie hiervan voor jou in orde maakt. Er is een groot aanbod aan aanbieders van zonnepanelen. Vergelijk reviews en prijzen om de beste optie voor jou te vinden. Let onder andere op deze dingen:

 • Hoe lang bestaat het bedrijf al?
 • Zijn de monteurs wel Nederlandstalig?
 • Vindt er eerst een schouw plaats vóór de echte installatie?
 • Is het bedrijf aangesloten bij een garantiefonds?
 • Heeft het bedrijf een website en klantenservice telefoonnummer?

Zonnekwaliteit levert en installeert onder meer zonnepanelen in Rijswijk, zonnepanelen in Den Haag, de rest van Zuid-Holland en een groot gedeelte van Noord-Holland. Wij begrijpen dat het maken van de juiste keuze essentieel is, en daarom bieden wij vrijblijvend advies op maat.

Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden bij het kiezen van de beste zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn. We kijken naar uw specifieke situatie en behoeften en stellen een offerte op maat samen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de investering, het rendement en de verwachte besparingen.

Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen zorgen we ervoor dat je de beste zonnepanelen kiest en optimaal kunt profiteren van duurzame energie!

Leave a Reply