Skip to main content
Zonnepanelen Plat Dak

Op veel huizen is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, zelfs op een plat dak. De samenstelling van jouw zonnepanelen hangt af van jouw dak en kan dus variëren. We kijken naar de hellingshoek, wat bepaalt hoe schuin de panelen worden geplaatst. De optimale hellingshoek is 35 graden voor maximale opbrengst. Bij een plat dak installeren onze experts de panelen onder een hoek van ongeveer 20 graden. Dit kan echter afhangen van de plaatsing en jouw voorkeuren.

Ook geschikt voor op een plat dak

Met zonnepanelen investeer je niet alleen in je woning, maar ook in het milieu. Het is begrijpelijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om zonnepanelen op hun daken te laten installeren. Misschien vraag je je af of dit ook mogelijk is op een plat dak, aangezien zonnepanelen daar minder vaak te zien zijn. Het antwoord is echter volmondig: ja! En vaak is het zelfs voordeliger om zonnepanelen voor een plat dak aan te schaffen.

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak hebben enkele interessante voordelen. Haal ook alles uit het platte dak van jouw woning, garage of schuur door zonnepanelen te plaatsen.

  • Uit het zicht. De panelen zijn zo goed als onzichtbaar, hierdoor kun je ook voor blauwe in plaats van zwarte zonnepanelen kiezen. Dit scheelt vaak in de prijs.
  • Sneller terugverdiend. Je investering kun je sneller terugverdienen. Dat komt doordat het op een plat dak makkelijker is om zonnepanelen in een ideale hoek naar de zon te richten en zo optimaal rendement te behalen.
  • Flexibele en eenvoudige plaatsing. Op een hellend dak ben je afhankelijk van de hellingshoek van het dak, maar op een plat dak is het mogelijk om zelf de ideale stand te bepalen. Daar komt bij dat er veel minder obstakels zijn, zoals dakkappelen en schoorstenen.

Wat is het rendement van deze opstelling?

Zonnepanelen op een plat dak zorgen voor een hoger rendement dan zonnepanelen op een schuin dak. Hierdoor betaalt je investering zich sneller terug. Bij de installatie van zonnepanelen op een plat dak heb je meer bewegingsruimte. Het is mogelijk om de ideale plaatsing en optimale hellingshoek vast te stellen. Ook kun je de stand en locatie van de panelen eenvoudig zelf bepalen. Het rendement is ook hoger doordat zonnepanelen eenvoudiger koelen. Dit komt door de grotere ruimte tussen het dak. 

Installatie van zonnepanelen op een plat dak door Zonnekwaliteit

Bij Zonnekwaliteit ben je verzekerd van vakmanschap en persoonlijk advies. Wij werken voornamelijk met Europese glas-glas-panelen met een hoge kwaliteit, lange levensduur en interessante rendementen. Via een gratis adviesgesprek krijgt u snel inzicht in wat de mogelijkheden zijn voor jou. Ook kan één van onze adviseurs jou telefonisch adviseren over de ligging van de zonnepanelen op jouw platte dak. De plaatsing van zonnepanelen is bij een plat dak namelijk anders. We combineren jouw wensen en analyseren de situatie. Ze komen wij tot de beste stand zodat de zonnepanelen op jouw platte dak het beste rendement behalen.

De installatie en montage van zonnepanelen op een plat dak verloopt net even iets anders. Om zeker te zijn van een solide constructie, die goed op zijn plek blijft bij veel wind, is er verzwaring nodig. Daarom wordt er bij de plaatsing een constructie van aluminium bakken geplaatst die zijn gevuld met ballast. 

Wat komt er bij kijken?

Er zijn diverse opties voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Voor het beste resultaat moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Hellingshoek: met een plat dak heb je meer mogelijkheden tijdens het kiezen van de optimale hellingshoek, plaatsing en ligging. De meest optimale stand is vaak 35 graden, maar in de praktijk wordt echter vaak voor een hellingshoek van 10 tot 13 graden gekozen. Dit maakt de tussenafstand iets kleiner. 
  • Frame: De monteurs moeten een ander installatiesysteem gebruiken. De zonnepanelen worden met een helling richting de zon geplaatst, daardoor is het belangrijk dat dit frame sterk genoeg is en wind doorlatend is. 
  • Ballast: de zonnepanelenconstructie op een plat dak moet tegen een stootje kunnen. Daarom installeert Zonnekwaliteit de de panelen met ballast. Dit zorgt voor gewicht en stabiliteit van de constructie.
  • Tussenafstand: de tussenafstand iets om rekening mee te houden. Indien panelen te dicht op elkaar staan, kan dit schaduwval met zich meebrengen voor de rij zonnepanelen daarachter. Hoe groter de hellingshoek, des te groter de tussenafstand dient te zijn. Wanneer dit het geval is, heeft dit echter ook tot gevolg dat er minder zonnepanelen op het dak passen.
  • Afstand tot de dakrand: het is van belang om de panelen niet te dicht bij de dakrand te plaatsen. Het is mogelijk dat er rondom de dakrand wervel- en rukwinden ontstaan die aan zonnepanelen trekken. Een halve meter tot een meter uit de dakrand is daarom aan te raden. 

Zekerheid over het plaatsen van zonnepanelen op je platte dak? Of heb je nog andere vragen? Overleg met één van onze experts. Doe de gratis dakscan. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Leave a Reply