Skip to main content
Zonnepanelen schoonmaken

Onderhoud aan zonnepanelen, maar ook zeker regelmatig zonnepanelen schoonmaken kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Het goed onderhouden van zonnepanelen betekent dat zo nu en dan zowel de panelen als de omvormen moeten worden gecontroleerd. Daarnaast is het regulier schoonmaken van zonnepanelen belangrijk. Het schoonmaken van zonnepanelen zorgt ervoor dat panelen de zonne-energie maximaal kunnen opvangen en dus niet worden belemmerd door bijvoorbeeld stof of vogelpoep. 

Het schoonmaken van uw zonnepanelen

Hoe vaak je zonnepanelen moet schoonmaken hangt deels af van de weersomstandigheden. In Nederland kan het best vaak regenen en daardoor worden zonnepanelen vaak grotendeels schoongespoeld. Het goed schoonhouden van zonnepanelen is dan ook niet iets wat je vaak hoeft te doen. In veel gevallen is één keer per vijf jaar voldoende. Om er zeker van te zijn dat zonnepanelen goed schoon zijn, is het wel verstandig om deze één keer per jaar te controleren. Of vaker kan en mag uiteraard ook. Op deze manier bent u zeker dat de energieopbrengst goed blijft bespaar je tegelijkertijd op schoonmaakkosten. 

Het beste moment om zonnepanelen schoon te maken hangt af van het aantal zonuren. De meeste zonuren vinden in Nederland plaats in juni, juli en augustus. Wanneer u tijdens deze maanden de maximale opbrengst wilt behalen, doe je er goed aan om zonnepanelen voor deze periode schoon te maken. Ons advies is om zonnepanelen in de ochtend of avond op een bewolkte dag schoon te maken. Op zonnige dagen en bij teveel warmte kan je water namelijk te snel opdrogen en eventueel resten of vlekken achterlaten. 

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen kunnen professioneel worden gereinigd, maar je kunt het ook prima zelf doen. Wanneer je besluit om dit zelf te gaan doen, is het erg belangrijk dat je de zonnepanelen eerst uitschakelt. Vervolgens kun je alle bladeren en al het andere (droge) afval verwijderen. Daarna kun je aan de slag met de panelen zelf. Deze kun je schoonmaken met een spons of zachte borstel en wat water. Om zonnepanelen tijdens het schoonmaken niet te beschadigen, is het goed om te weten dat je enkel schoonmaakt met regenwater of gedestilleerd water. Schoonmaakmiddelen hebben vaak een agressieve werking waardoor deze de coating kunnen aantasten. Ditzelfde geldt voor het kalk in ons kraanwater. Dit kan vlekken achterlaten. 

Zonnepanelen laten reinigen

Om zonnepanelen goed te laten reinigen kun je er ook voor kiezen om dit door een professional te laten doen. Vaak hebben dit soort bedrijven professionele reinigers, juiste materialen en kennis in huis om zonnepanelen in topconditie te brengen. De prijs hiervoor verschilt uiteraard per aanbieder en hangt ook af van de tijd die men ermee bezig is. Wanneer zonnepanelen regelmatig worden gereinigd, is er sprake van minder vuil. Uiteindelijk zal dit sneller klaar zijn en daarmee ook goedkoper zijn, dan wanneer zonnepanelen erg vies zijn. 

Door regelmatig de opbrengst van zonnepanelen te controleren via bijvoorbeeld een app, kun je beter inschatten wanneer een schoonmaakbeurt van zonnepanelen op zijn plaats is. Ook bieden bedrijven onderhoudscontracten aan die zonnepanelen leveren of onderhouden. Op deze manier ben je altijd verzekerd van schone zonnepanelen.

Leave a Reply