Skip to main content
Zonnepanelen Voordelen

Wil je zonnepanelen kopen omdat op je eigen energierekening te besparen? Of omdat je een bijdrage wilt leveren aan een beter milieu? Bij het aanschaffen van zonnepanelen kun je profiteren van verschillende voordelen. Hieronder benoemen wij de 7 grootste voordelen. Kies jij er ook voor om zelf zonne-energie op te wekken met zonnepanelen? 

#1 Besparen op energie: Verlaag je energiekosten met zonnepanelen

Na de aankoop van zonnepanelen gaat je energierekening direct omlaag. Je bespaart namelijk direct na installatie. De kosten voor aanschaf van je zonne-energiesysteem betaal je eenmalig, maar de besparing op de elektriciteitsrekening zie je ieder jaar terug. Met name doordat de energieprijzen op grijze stroom steeds verder stijgen en de daar bijbehorende energierekening. Met zonnepanelen bespaar je al gauw €500,- aan elektriciteitskosten. Ieder jaar opnieuw. 

#2 Beter voor het milieu

Luchtvervuiling en vrijkomende broeikasgassen, zoals CO2, komen voort uit de verbranding van fossiele brandstoffen zoals: gas, kolen en olie. Dit heeft een wereldwijde temperatuurstijging tot gevolg. Zonnepanelen stoten bij de opwekking van elektriciteit geen CO2 uit, wat ze tot een milieuvriendelijke bron van energie maakt. Hoewel er bij de productie van zonnepanelen wel energie wordt verbruikt en CO2 wordt uitgestoten, wordt deze uitstoot gecompenseerd door de energiebesparing die het systeem oplevert. Na ongeveer 3 jaar elektriciteitsopwekking hebben zonnepanelen genoeg energie bespaard om de initiële productie-energie te compenseren. Dit maakt zonne-energie een belangrijke en duurzame oplossing in de strijd tegen klimaatverandering.

#3 Toekomstbestendigheid: Investeren in duurzaamheid op de lange termijn

Zonnepanelen zien er altijd (zo goed als) hetzelfde uit. Echter is de techniek achter de panelen niet stil blijven staan. Het rendement per Europees glas-glas-paneel wordt steeds hoger. Ook is de aanschafprijs van zonnepanelen in de afgelopen jaren gedaald. Doordat zonnepanelen een lange levensduur hebben en de terugverdientijd steeds sneller is. Het is dan ook zeker de moeite waar om te investeren in zonnepanelen. 

#4 Financiële voordelen: Subsidies en btw

Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er verschillende financiële voordelen waarvan je kunt profiteren. Voorheen was er een subsidieregeling voor particulieren: tot maximaal 650 euro kon je terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Echter bestaat deze subsidieregeling niet meer sinds de start van 2023. Een andere belangrijke ontwikkeling vanaf 2023 is dat je geen btw meer hoeft te betalen over de aanschaf van zonnepanelen. Het btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen is niet langer 21%, maar 0%. Bij aankoop van 10 zonnepanelen voor een vanaf-prijs van ongeveer 4700, bespaar je al gauw €760. Dit is een positieve ontwikkeling die het financiële plaatje van zonnepanelen nog gunstiger maakt. 

#5 Onderhoudsarm: Houd uw zonnepanelen in topconditie

Het goede nieuws is dat zonnepanelen weinig onderhoud vergen. Wij van Zonnekwaliteit, adviseren echter om jaarlijks de zonnepanelen schoon te maken met ontkalkt water (demi-water). Dit simpele onderhoud kan resulteren in een 2 à 3% hogere jaarlijkse energieproductie. Daarnaast is het belangrijk om de panelen vrij te houden van stof en vogelpoep, aangezien dit het rendement van je panelen kan verminderen. Het schoonhouden van je zonnepanelen draagt dus bij aan het behouden van een optimaal rendement.

#6 Salderen: Verdien geld met de teruglevering van energie

Salderen is een interessante mogelijkheid voor eigenaren van zonnepanelen om geld te verdienen. Als je zonnepanelen hebt en meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je het overschot aan elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit proces staat bekend als salderen. Als je wil salderen moet je je aanmedlen via energieleveren.nl. Het mooie van salderen is dat je dezelfde vergoeding ontvangt voor de teruggeleverde energie als het tarief dat je betaalt voor de energie die je afneemt van jouw energieleverancier. Dit wordt verrekend op je jaarlijkse energierekening. Het is een win-win situatie voor zowel je portemonnee als het milieu. Houd er rekening mee dat het huidige salderingsbeleid geldig is tot 2025. Na deze periode zal het geleidelijk worden afgebouwd, hoewel de exacte details van de afbouwregeling nog moeten worden vastgesteld. Desalniettemin blijft salderen een aantrekkelijke regeling die het investeren in zonnepanelen extra interessant maakt.

#7 Verhoogde woningwaarde: Investeer in duurzaamheid

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop van een woning. Het energielabel geeft inzicht in de energieprestaties van een woning. Een beter energielabel resulteert in een hogere woningwaarde. Het hebben van zonnepanelen draagt bij aan een duurzame woning en kan de waarde van uw huis verhogen, wat een groot voordeel is.

Potentiële kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame woningen vanwege de voordelen op het gebied van lagere energiekosten. Zonnepanelen zijn een tastbare investering in duurzaamheid en kunnen een positieve invloed hebben op de aantrekkelijkheid van je woning. Het is belangrijk op te merken dat de waardevermeerdering niet alleen afhangt van het aantal watt piek van de panelen, maar ook van de totale oppervlakte van de zonnepanelen.


Door te investeren in zonnepanelen verhoog je niet alleen de duurzaamheid van je woning, maar ook de waarde ervan. Het is een winstgevende en milieubewuste keuze die uiteindelijk in je voordeel kan werken, zowel financieel als bij de verkoop van je woning.

Profiteer ook van de voordelen van zonnepanelen!

Ben je overtuigd van de vele voordelen van zonnepanelen en wil je graag profiteren van duurzame energie? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen. Wij begrijpen dat het maken van de juiste keuze essentieel is, en daarom bieden wij vrijblijvend advies op maat.

Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden bij het kiezen van de beste zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn. We kijken naar uw specifieke situatie en behoeften en stellen een offerte op maat samen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de investering, het rendement en de verwachte besparingen.

Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies en een offerte op maat. Samen zorgen we ervoor dat je de beste zonnepanelen kiest en optimaal kunt profiteren van duurzame energie!

Leave a Reply